Werken met olieverf

Werken met olieverf

Wat is olieverf?

Olieverf is een verfsoort die erg vaak gebruikt wordt om mee te schilderen. Met olieverf kan je dekkend en transparant mee werken. De verf kan in dunne gladde lagen worden aangebracht, maar er kunnen ook sterke effecten bereikt worden als de verf met volume wordt aangebracht, zodat de verstreken zichtbaar blijven.

Benodigdheden voor het werken met olieverf  

Om te verven met olieverf heeft u natuurlijk een aantal dingen nodig: 

Keuze olieverf
Voor keuze van wat voor soort merk olieverf u pakt hang van uzelf af. Er zit natuurlijk per merk wel verschil in kwaliteit en prijs. Hoe duur u het maakt hangt helemaal af wat u te besteden heeft en wat voor eisen u aan de kwaliteit van de verf stelt. De meest voorkomende merken die olieverf verkopen zijn: Olieverf Old Holland, Olieverf Rembrandt, Olieverf Van Gogh en Olieverf Cobra

Penselen
Een penseel voor pasteuze verf zoals olieverf moet genoeg veerkracht hebben om de verf volledig gecontroleerd te kunnen aanbrengen. Verdunde verf vraagt om een wat zachter penseel.


Kiezen van het juiste canvasdoek

Een linnendoek of juist een katoenendoek? In een speciaalzaak zijn schilderdoeken verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Linnen en katoenen schildersdoeken zijn aan de dure kant, maar zijn wel van hoge kwaliteit. De kwaliteit van linnen en katoen wordt aangegeven in grammen per vierkante meter of het aantal draden per centimeter. Linnen is sterker dan katoen. In een linnendoek komen er minder gauw scheuren. Katoen verliest eerder spanning als het op het raamwerk zit. De kwaliteit van een canvasdoek hangt samen met de kwaliteit van het hout van het spieraam, het raamwerk achter het schilderdoek. Een doek dat niet goed gespannen is op een spieraam, kan krom trekken omdat katoen meer vocht opneemt is de kans groter dat er bobbeltjes in het doek komen. Met de olieverf kunt u perfect schilderen op doek!

Werkwijze

Als beginneling is het verstandig om dun te beginnen werken met olieverf. De olieverf wordt hierbij verdund met terpentine en droogt sneller. Na een dunne schets kun je met dikkere olieverf verder werken. We werken dus altijd van dun naar dik. Een andere belangrijke regel is, dat je altijd werkt van donker naar licht. Zeker als je nat-in-nat gaat werken is dit een belangrijke regel. Eerst worden de donkere kleuren opgezet en daarna naar de lichtste toegewerkt. Lichte kleuren hebben meer wit en dekken daarom beter.

 

 

Olieverf

TIP!
Om het werken aan uw schilderij makkelijker te maken is het een aanrader om een schildersezel aan te schaffen.

Kleuren mengen

Hieronder voor de beginnende kunstschilder een lesje ‘’Kleuren mengen’’.  


Olieverf is een veelzijdige verf op oliebasis die zich goed schikt voor de beginende maar ook zeker de gevorde schilders. Er zijn veel verschillende soorten olieverf waarmee u de beste creaties en kunstwerken kunt maken. Olieverf zorgt voor een mooi effect.


Klik hier om terug te gaan naar de blogpagina!


Auteur: OnlinePakhuis

Publicatiedatum: 18-04-2014